Botezul este Taina in care, prin intreita cufundare in apa, in numele Sfintei Treimi, cel ce se boteaza se curateste de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana la botez, se naste la o viata spirituala noua si devine membru al trupului tainic al Domnului, al Bisericii lui Hristos. Iata cu decurge botezul bebelusului - pas cu pas.
Pentru parinti, desi este un moment de mare bucurie, poate fi si stresant. De ce? Ei bine, pe langa faptul ca sunt proaspeti parinti trebuie sa organizeze botezul. Si ca sa venim in ajutorul lor, am creat un mic ghid, botezul pas cu pas:
Ce trebuie sa cumpere si sa aiba parintii la botez?
- Sa aiba certificatul de nastere al copilului
- Sa ia un cadou simbolic nasilor
- Pentru a doua zi trebuie sa pregateasca un prosop si sapun pentru ca mama sa spele nasa dupa baita si inca un prosop pentru cea care da copilul, adica "moasa"
- Sa aiba la ei o foarfeca plus o cutiuta unde sa puna parul pe care parintele il va taia la botez
- Sa cumpere bomboane pentru servit in biserica
- Dupa ce se termina baita opresc cate ceva din cadita (petale de flori) pe care ii pastrati intr-o cutiuta alaturi de firicelele de par de la botez
- Sa aiba cumparat un rand de hainute, cu care va fi imbracat copilasul inainte de botez
Ce trebuie sa faca nasii copilului?
- Sa cumpere copilasului un trusou complet de hainute, cu care va fi imbracat dupa botez (panza alba, panglica, prosop alb si sapun pentru preot, hainute si incaltaminte pentru bebelus, o sticluta pentru mir)
- Sa cumpere lumanarea pentru botez
- Sa cumpere o sticla de vin pentru impartasanie si o sticla de ulei
- Sa plateasca taxele Bisericesti
- Sa cumpere un cadou pentru bebelus
- Sa cumpere o iconita ce va fi sfintita de preot, si pe care i-o va darui copilului
Care sunt etapele botezului?
Slujba specifica de botez este formata din doua parti: cea de dezlegari si slujba de botez.
Prima parte din slujba Sfantului Botez o formeaza lepadarile sau exorcismele, cand cel ce vine sa se boteze sta cu fata la apus si declara de trei ori, personal sau prin nas, ca se leapada de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui. Apoi cel ce se boteaza este intors cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori, personal sau prin nas, daca este prunc, ca se uneste cu Hristos, rostind de trei ori Crezul.
A doua parte a Botezului o formeaza sfintirea apei, adica facerea aghiasmei pentru botez si turnarea intreita in cristelnita de untdelemn sfintite. Aici are loc cea mai insemnata parte a Botezului, o formeaza intreita afundare a pruncului in cristelnita, zicand:
Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin.
Apoi noul botezat se infasoara in panza alba curata, numita popular crisma, care vine de la Hristos. Dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfantul si Marele Mir, care este a doua Taina a Bisericii, zicand aceste cuvinte:
Pecetea harului Duhului Sfant.
Apoi ii tunde perii capului in chipul Crucii, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s-a imbracat in cel nou, il imbraca si, ducandu-l in fata Sfantului Altar, il impartaseste cu Trupul si Sangele lui Hristos. Astfel noul botezat primeste deodata trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta impartasanie.
Petrecerea de dupa botez
Dupa slujba, parintii cu nasii merg la petrecere. Acolo se inmaneaza banii si cadourile parintilor, dupa care petrecerea poate sa inceapa. Tot atunci vor veni si ursitoarele.
Credinta in ursitoare, in puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.
Sunt 3 asa numite zane care vin in noptile fara sot (3, 5, 7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta. Se zice ca in timpurile stravechi, aceste ursitoare erau vazute si auzite cum ursesc de catre moasele, care -- in aceste zile -- privegheau nou-nascutii, pe mamele acestora si chiar de parintii copilului. Din pacate, pentru ca moasele au destainuit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar.
Daca nu optezi pentru o firma care sa te ajute cu organizarea petrecerii de botez, atunci va trebui sa te pregatesti din timp:
- sa rezervi sala pentru petreceri
- sa alegi meniul si tortul
- sa alegi decorul salii si al meselor
- sa alegi o formatie/DJ si fotograf
- sa alegi invitatiile pentru botez
- sa alegi marturiile de botez
Baita de a doua zi
A doua zi dupa botez nasii merg la fin/fina pentru baita. De acum nasii au obligatia de a se interesa de binele copilului si de a-l vizita cat mai des. Ei sunt acum parintii lui spirituali.
La sase saptamani nasii merg cu copilul la biserica pentru a fi din nou impartasit.
Taierea motului
La varsta de un an a micutului urmeaza taierea motului la baieti sau ruperea turtei la fete.
Traditia nu se practica in multe zone, dar este cam asa: pana la 1 anisor parul copilului nu se taie. De abia atunci, vin nasii cu cadori si imbraca micutul in haine noi. El este apoi asezat pe un scaunel, se leaga o suvita de par cu o funda si nasii taie parutul. Se mai obisnuieste ca suvita sa fie lipita pe un ban de argint cu ceara. La fetite se rupe o turta deasupra capului apoi se taie suvita.
Dupa taierea motului, in fata copilului se aseaza o tava cu diverse obiecte, din care el va alege 3. Aceste obiecte, dupa obicei, se spune ca prevestesc viitorul micutului.